Zdravo.hr koristi kolačiće za omogućavanje boljeg korisničkog iskustva. Ovo uključuje kolačiće treće strane koji mogu pratiti vaše korištenje stranica.

Želim znati više

Razumijem
header4.jpg

U organizaciji Centra za zdravo odrastanje od 19. do 27. srpnja održana je osmodnevna Feministička ljetna škola za mlade liderice iz Hrvatske i Srbije. Školi je prisustvovalo 16 mladih žena iz Hrvatske i Srbije

Većina njih su aktivistkinje različitih udruga (Udruge Spiritus iz Osijeka, S.O.S. - savjetovanje, osnaživanje, suradnja iz Virovitica, Centra za žene žrtve rata ROSA iz Zagreba, Centra za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN iz Pakraca, Ženske udruge IZVOR iz Osijeka, Zrenjanskog edukativnog centra, SOS Ženskog Centra Temerin, Ženskog centra iz Užica, Centra za integraciju mladih Beograd, Autonomnog ženskog centra iz Beograda, Udruženja žena "Femina" iz Smederevske Palanke, Srednje škole za umjetnost i dizajn iz Zagreba i Centra za zdravo odrastanje iz Malog Lošinja).

Cilj je škole osnaživanje mladih žena za djelatno zalaganje za ravnopravnost spolova, njihovo umrežavanje te povećavanje kompetencija za razumijevanje i korištenje medijskih alata i poruka. Jedan od važnih ciljeva je prevrednovanje međusobnih razlika te poticanje međunacionalne tolerancije i suradnje.

Teme ljetne škole su bile: Spolne / rodne uloge: esencijalizam/konstruktivizam, Subjekt i feministička politika; feminizam i politička tradicija marksizma, liberalizma i anarhizma; povijesni pregled feminizma, Konstrukcija muškosti; nasilje, rat i identitet (voditeljica Ana Smokrović, predavačica na kulturalnim studijima Filozofskog fakulteta u Rijeci), Prikaz ženskog pokreta na prostorima Jugoslavije/ Hrvatske (Nela Pamuković, feministička aktivistkinjaa i predavačica na kolegiju Feministički pristup nasilju protiv žena u Centru za ženske studije u Zagrebu), Žene i religija /sekularizam (Biserka Momčinović, feministička i mirovna aktivistkinja, kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir 2005.), Feministički grupni rad (Ljiljana Živković, socijalna pedagoginja i integrativna psihoterapeutkinja), Plesna radionica – moje tijelo (Danijela Beretin, trenerica za mlade i ekološka aktivistkinja), Jezik i identitet, Konstrukcija društvenog pamćenja (Bojana Genov, feministička aktivistkinja).

Uz edukacijske radionice, okosnica škole bile su medijske radionice, kojima je cilj omogućiti razumijevanje, dekonstrukciju i korištenje medijskih alata. Svakodnevno su održavani medijski praktikumi uz stručno vodstvo medijskih profesionalaca (Danica Aćimović, scenaristkinja, novinarka/urednica, filmska i TV kritičarka, filmologinja, autorica dokumentarnih filmova, filmska i medijska pedagoginja; Danica Bijeljac, samostalna umjetnica, završila film na Sorbonne 2003. godine i fotografiju na Univerzitet Paris 2004 i Slobodan Stojaković, profesionalni montažer). Tijekom osmodnevnog rada u okviru medijskih radionica polaznice su snimile četiri kratka filma kojima su progovorile o svojem viđenju i svome angažmanu u cilju boljeg položaja žena.

Škola je od strane sudionica ocijenjena kao izrazito korisna i poticajna za dalji rad, veze između sudionica, predavačica i organizatorica se produbljuju, a Centar već planira Feminističku ljetnu školu za iduću godinu.

Održavanje ljetne škole su podrškom omogućili Veleposlanstvo SAD u Zagrebu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kao dio višegodišnjeg projekta Učionica aktivnog građanstva.

Društvene mreže

Podijeli sadržaj
Pratite nas

Kampanje

zelena-cistka

Od kamena kruna

Suhozidna radionica 2017. 

idiOd kamena kruna

Naši donatori

eu

min-soc-pol-logo

 mzos-logo

pgz-logo

grad-logo

tzml-logo

zakladalogo

zaklada-civilnodrustvo-logo

logo-eea-grants

logo-norway-grants

usa

Godišnji izvještaji

Izvještaj 2018.
Izvještaj 2017.
Izvještaj 2016.
Izvještaj 2015.
Izvještaj 2014.
Izvještaj 2013.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Free business joomla templates