Zdravo.hr koristi kolačiće za omogućavanje boljeg korisničkog iskustva. Ovo uključuje kolačiće treće strane koji mogu pratiti vaše korištenje stranica.

Želim znati više

Razumijem
header17.jpg

Druga tribina inicijative Čovjek po mjeri otoka održana je u prepunoj kino dvorani 17. travnja 2015. Tribinu je moderirala Bojana Genov koja je u uvodnom izlaganju predstavila područja zabrinutosti Inicijative u vez s održivim razvojem  te participaciji građana u procesu definiranja smjera razvoja.

Inicijativa ističe način punjenja proračuna iz godine u godinu sve većim iznosima od prodaje zemljišta, koji je od 2008. s iznosom od 1.047.354,70 kn kontinuirano rastao kroz godine i dosegao 30.035.000 planiranih kuna u 2015. godini. Ovaj način rasprodaje zemljišta inicijativa smatra neodrživim jer potrošiti resurse budućih generacija i budući predstavnici građana u lokalnoj samoupravi neće imati čime raspolagati. Drugo područje zabrinutosti je gubitak površina za javnu namjenu, prvenstveno gubitak zelenih površina, od kojih su mnoge prenamijenjene u građevinsko zemljište, a neke i prodane. Uz betonizaciju Lošinja očit je trend apartmanizacije i neopravdano povećanje turističkih kapaciteta koje nema uporište u podacima o iskorištenosti postojećih kapaciteta i ne prelazi 60%. Inicijativa je osudila davanje u koncesiju uvale Čikat i odnos dobiti i gubitka zbog ove odluke ocijenila štetnim za zajednicu.

Proces prostornog planiranja nazvan je samoposluživanjem za privilegirane, jer je prostorno planiranje nedovoljno promišljeno, ad hoc se mijenjaju rješenja i podilazi se interesima investitora, sve to bez dovoljnih konzultacija s građanima i bez plana razvoja, a također bez dovoljno brige za održivost i zaštitu prirodnih i kulturnih vrijednosti.

Gošće izlagačice doc dr sc Lidija Luttenberger, dipl ing stručnjakinja iz inžinjerstva okoliša i mag ing Alka Turalija, krajobrazna arhitektica, komentirale su promjene koje se dešavaju na otoku Lošinju, ali i općenite trendove u tretiranju prostora te iskustva betonizacije obala u turističkim zemljama, koje su time bitno smanjile održivost turističkog gospodarstva.

Veoma burna rasprava nakon izlaganja predavačica bavila se je stanjem zaštićene park šume Čikat, sustavom odvodnje i lokacijom na kojoj je smješten ispust u more, temom kupališta za stanovništvo i goste privatnih iznajmljivača i brojnim drugim temama komunalne infrastrukture i zaštite okoliša. Raspon tema i trajanje tribine koje se je odužilo na tri sata jasno je pokazalo da na Lošinju nedostaje informacija, međusobne komunikacije građana i vlasti s građanima te da javnost nije nezainteresirana za ubrzane promjene koje se dešavaju na otoku.

Građansku inicijativu Čovjek po mjeri otoka financijski je podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz Program darovnica EGP-a i Kraljevine Norveške.

tribina2poster

 

Društvene mreže

Podijeli sadržaj
Pratite nas

Kampanje

zelena-cistka

Od kamena kruna

Suhozidna radionica 2017. 

idiOd kamena kruna

Naši donatori

eu

min-soc-pol-logo

 mzos-logo

pgz-logo

grad-logo

tzml-logo

zakladalogo

zaklada-civilnodrustvo-logo

logo-eea-grants

logo-norway-grants

usa

Godišnji izvještaji

Izvještaj 2018.
Izvještaj 2017.
Izvještaj 2016.
Izvještaj 2015.
Izvještaj 2014.
Izvještaj 2013.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Free business joomla templates