Zdravo.hr koristi kolačiće za omogućavanje boljeg korisničkog iskustva. Ovo uključuje kolačiće treće strane koji mogu pratiti vaše korištenje stranica.

Želim znati više

Razumijem
header5.jpg

Centar za zdravo odrastanje IDEM i ja partner je u projektu Zelene Istre Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun. Cilj projekta je omogućiti građanima Pule, Malog Lošinja i Karlovca informirano i aktivno sudjelovanje u donošenju gradskog proračuna te nadzoru nad njegovim izvršenjem.

Zato ćemo u sklopu projekta Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun pokrenuti tri inovativne internetske stranice za prikupljanje proračunskih prijedloga građana Pule, Karlovca i Malog Lošinja. Ove će stranice omogućiti argumentiranu raspravu o proračunskim prijedlozima na vrlo jednostavan način te će građani moći glasati i dijeliti putem društvenih mreža prijedloge koje podržavaju. Prijedlozi građana koji osvoje najveću podršku bit će definirani kao proračunski prioriteti te će ih partnerske udruge proslijediti na očitovanje lokalnim vlastima. Na ovaj način građani će dobiti povratne informacije o prioritetnim prijedlozima koji će biti uvršteni u prijedlog proračuna. Budući da konstruktivna participacija iziskuje aktivno, informirano i educirano građanstvo te kako bi prijedlozi građana bili što kvalitetniji, izradit ćemo i proračunske vodiče za građane te organizirati javne prezentacije gradskih proračuna, gdje će biti predstavljene mogućnosti za sudjelovanje građana u procesu donošenja proračuna.

Participativno budžetiranje je popularan koncept nastao je 1989. u brazilskom Porto Allegreu, a proširio se svim kontinentima. Danas se proračuni na participativan način donose u Njemačkoj, Engleskoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Estoniji, Portugalu Islandu, Sloveniji, a u Hrvatskoj se ovaj koncept tek treba razviti. Zasad je u široj javnosti odjeknuo tek primjer participativnog odlučivanja o pazinskom proračunu, kojeg je prošle godine u suradnji s Gradom Pazinom proveo GONG.
Otvaranjem lokalnih proračuna građanima želimo širiti i produbljivati demokraciju svojih lokalnih zajednica te građanima približiti i učiniti transparentnim javne financije.

Sudjelovanje građana u donošenju i nadzoru proračuna umanjuje mogućnosti za korupciju i klijentelizam te pridonosi izgradnji zdravih temelja uzajamnog povjerenja građana i institucija lokalnih vlasti.
Partneri u projektu su uz IDEM i ja Eko Pan iz Karlovca i islandska udruga Citizens Foundation, dok su suradnici Institut za javne financije i GONG te uprave gradova Pule, Karlovca i Malog Lošinja. Provedbu projekta, u trajanju od dvije godine, financira Europska unija putem programa IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj".

Društvene mreže

Podijeli sadržaj
Pratite nas

Kampanje

zelena-cistka

Od kamena kruna

Suhozidna radionica 2017. 

idiOd kamena kruna

Naši donatori

eu

min-soc-pol-logo

 mzos-logo

pgz-logo

grad-logo

tzml-logo

zakladalogo

zaklada-civilnodrustvo-logo

logo-eea-grants

logo-norway-grants

usa

Godišnji izvještaji

Izvještaj 2018.
Izvještaj 2017.
Izvještaj 2016.
Izvještaj 2015.
Izvještaj 2014.
Izvještaj 2013.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Free business joomla templates