Zdravo.hr koristi kolačiće za omogućavanje boljeg korisničkog iskustva. Ovo uključuje kolačiće treće strane koji mogu pratiti vaše korištenje stranica.

Želim znati više

Razumijem
header15.jpg

Centar za zdravo odrastanje odlučio je provesti akciju Posvajanje igrališta u okviru poslovno garažnog kompleksa Bočac u cilju stvaranja osjećaja pripadnosti, kako bi korisnici taj prostor nadalje koristili s marom i pažnjom, te ostavili urednim i za ostale korisnike, a ne da se tamo zatiču razbacane boce, plastične čaše i opušci, razliveni ljepljivi tragovi tekućina svih boja, vrlo često hrpe polomljenog stakla, a iz svih kuteva potočići urina, itd.

Igralište u okviru poslovno garažnog kompleksa Bočac uspješan je projekt kojim su građani, prvenstveno djeca i mladi, dobili nekomercijalan, cjelodnevno dostupan i kvalitetan sadržaj. Igralište je novo, izgleda odlično, sa njega se prostire prekrasan pogled na mjesto. Igralište je i odlično posjećeno. I tu počinju problemi.

Igralište je posjećeno danju i noću. Danju se na njemu igraju lokalna djeca i turisti, roditelji dovode svoju djecu. Dok oni bezbrižno puše na tribinama, bodre svoju djecu, koja između udaraca loptom grickaju kroketiće, žvake i pijuckaju okrepljujuće napitke. Ako neki mališan treba piškiti, igralište ima četiri prikladna kuta na koje ga brižni roditelj uputi nakon što ustanovi da su ulazi u zgradu zaključani, a da im je ulazak u kafić radi korištenja sanitarija neugodan. U žaru igre niti ambalaža od kroketića ni žvake, a niti opušci roditelja usredotočenih na navijanje ne završe u jednoj jedinoj kanti za smeće smještenoj uz ulazna vrata, nego pod tribinama.

Noću, nakon zaključavanja, započinje dvostruki život igrališta, gdje u tami i skrovitosti igrališta mladi ispijaju pića koja su bez ikakvog problema kupili kod susretljivih trgovaca, a nakon što pića počnu djelovati njihovo druženje postaje bučno i izaziva pojačane i nekontrolirane motoričke aktivnosti. Iza njih ostaju razbacane boce, plastične čaše i opušci, ponekad donje rublje i komadi odjeće, razliveni ljepljivi tragovi tekućina svih boja, vrlo često hrpe polomljenog stakla, a iz svih kuteva potočići urina.

Na igralištu Bočac, dakle, treba nešto poduzeti. Oni koji se bave prevencijom nepoželjnih ponašanja znaju da je ključna stvar osvijetliti i urediti svako mjesto koje svojom ružnoćom, prljavštinom i lakoćom prelaska granica mami na nepoželjna ponašanja i obećava nedostatak sankcija. Postojeći jaki reflektori daju pretjeranu i previše skupu rasvjetu da bi se njezinim uključivanjem prevenirala neželjena ponašanja. Treba dodati nekoliko rasvjetnih tijela sa senzorima koja se uključuju na pokret, što je mala investicija i dokazano donosi nelagodu prilikom razbijanja ili uriniranja pod rasvjetom.

Sanitarije koje postoje u prilaznom hodniku trebaju biti tijekom dana otključane i redovito čišćene. Javni prostor bez nadzora i održavanje ne može funkcionirati. Na igralištu je potrebno nekoliko manjih koševa za smeće, a budući da je to otvoreni prostor u pretežno pušačkoj kulturi, nekoliko prenosivih pepeljara su nužnost i isto ne tako skup i gostoljubiv gest prema korisnicima. Uz ovu uobičajenu infrastrukturu koja zahtijeva malo sredstava i truda potrebno je natpisima označiti dozvoljeno vrijeme korištenja, uvjete korištenja, pravila kućnog reda.

Postoje brojni načini i sadržaji kojima se na igralištima poput ovoga korisnici motiviraju na pažljivo korištenje i kojima se razvija svijest o tome da je to zajednički prostor koji valja čuvati kako za sebe tako i za druge.

Centar za zdravo odrastanje odlučio je provesti akciju Posvajanje igrališta u cilju stvaranja osjećaja pripadnosti, kako bi korisnici taj prostor nadalje koristili s marom i pažnjom, te ostavili urednim i za ostale korisnike. Provest će strukturirane aktivnosti uređenja i zabavnih sadržaja kao što su radionice za grafitere, koje će voditi mladi akademski slikari street artisti, akcija uređenja (postavljanja koševa, pepeljara, natpisa i donošenje pravila korištenja), stolnoteniski turnir te završni koncert lokalnih mladih bendova. Ovima aktivnostima bit će stvorena atmosfera koja će uređenje igrališta i ostavljanje vlastitog traga na njemu učiniti prestižnim. Posvajanje igrališta kao niz zabavnih i kreativnih aktivnosti kojima se javno i ciljano intervenira u zapušteno igralište potiče na aktivnu brigu i kreativnost, te stvara osjećaj pripadnosti i postignuća korisnika prostora.

Centar za zdravo odrastanje u ovoj inicijativi financijski podržava Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule.

Društvene mreže

Podijeli sadržaj
Pratite nas

Kampanje

zelena-cistka

Od kamena kruna

Suhozidna radionica 2017. 

idiOd kamena kruna

Naši donatori

eu

min-soc-pol-logo

 mzos-logo

pgz-logo

grad-logo

tzml-logo

zakladalogo

zaklada-civilnodrustvo-logo

logo-eea-grants

logo-norway-grants

usa

Godišnji izvještaji

Izvještaj 2018.
Izvještaj 2017.
Izvještaj 2016.
Izvještaj 2015.
Izvještaj 2014.
Izvještaj 2013.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Free business joomla templates